Verktyg för att bygga kojor

De flesta barn, och kanske vuxna också, drömmer någon gång om att ha en egen trädkoja. Om kojan är i ett träd eller lite närmare marken spelar vanligen ingen roll. Att bygga en koja behöver inte vara svårt men du behöver ha ett par verktyg.

Med verktyg från Milwaukee och andra pålitliga varumärken kan du bygga en trygg, snygg och säker koja som både du och dina barn kan ha roligt i under flera års tid. Självklart kan barnen vara med under planering och byggnation men det är viktigt att du som vuxen tänker på säkerheten. Ska kojan byggas uppe i ett träd måste du se till att personer både uppe i trädet och nere på marken är säkra. Det gäller alltså att ha ögon även i nacken.

verktyg på ritningVilka verktyg behövs?

En trädkoja byggs ofta av trä i olika former. Du kan behöva dela plankor, skivor och annat. Då behöver du en såg. En fogsvans kan vara bra men det tar relativt lång tid att såga allt med en sådan. Du kan därför också vilja ha en cirkelsåg eller kanske ett multiverktyg för att kunna dela på virket. En mindre såg är också bra att ha för att kunna göra finare snickerier och dekorationer. Du behöver också verktyg för att kunna fästa och foga samman delarna. En bra hammare och spik, skruvmejslar och skruv samt en skruvdragare kommer väl till pass. Även vattenpass och tumstock är bra att ha. Kojan behöver inte vara perfekt men det är en stor fördel om den inte lutar alltför mycket. Många gånger är det inte dyra verktyg som är det viktiga utan huvudsaken är att du har ett verktyg som fungerar när det behövs. Du kan också behöva följande:

  • Kniv
  • Kraftigare bultar
  • Spännband
  • Stämjärn

Hur mycket virke går åt?

Det kan vara svårt att veta exakt hur mycket virke som går åt för att du ska kunna bygga en bra koja åt dig och dina barn. Genom att göra ungefärliga ritningar och mätningar kan du komma fram till en ungefärlig mängd. Det är dock alltid bra att ha lite extra virke för att kunna göra ett stabilare golv och för att du ska kunna snickra ett räcke till kojan.

man i förkläde och verktygSäkerhetsutrustning

Om du har barn med uppe i trädet kan det vara bra att lära dem att bära handskar, bra skor och en säkerhetssele under tiden kojan byggs. När kojan är klar är läget ofta betydligt säkrare. Även du som vuxen kan behöva skyddsglasögon, bra skor och tåliga kläder. Om du ska göra arbetsuppgifter som sågning och annat som kan skada ögonen bör barnen hållas på längre avstånd om de inte har rätt skyddsutrustning.

Att tänka säkert

När du bygger kojan och inte har bra sikt nedanför eller utanför den bör du inte bara kasta ut virke eller verktyg. Risken är stor att någon står utanför och får sakerna på sig. Du bör också tänka på säkerheten när det gäller värme och bränder när du arbetar med trä. När du sågar kanske du råkar komma emot en spik och även mindre gnistor kan antända spån, löv och annat. Då kan en rejäl brand startas.