Barnsäkra hemmet med säkerhetsdörr och lås

Att få barn innebär kärlek och lycka, men också en hel del ängslighet. Redan innan det lilla livet är fött börjar de blivande föräldrarna oroa sig för dess hälsa och framtid. Det är helt naturligt och tack vare den instinkten har människorasen kunnat fortleva.

Allt går naturligtvis inte att förutse och förhindra, men det finns mycket du som småbarnsförälder kan göra för att ditt hem ska vara så barnsäkert som möjligt. En enkel åtgärd som att skaffa en säkerhetsdörr från Prodoor är ett första steg, då den inte bara kommer låta dig hålla inbrottstjuvar, eld och gaser borta utan dessutom hindra barnen från att ta sig ut.

Viktigt att veta om barnsäkerhet

Barn är av sin natur nyfikna men också ganska klumpiga och oförmögna att räkna ut konsekvenserna av det de gör. Av den anledningen behöver barn inte gå ut på gatan för att riskera liv och lem, utan utsätts redan i hemmet av många faror.

-Varje år skadar sig 60 000 barn upp till 18 år, i eller kring hemmet, berättar Alexandra Gahnström som är försäkringsexpert i en intervju med Aftonbladet. Till de största farorna hör kemikalier och mediciner som ligger framme eller som är lätta att komma åt. Det kan enkelt åtgärdas genom att du sätter lås på alla förvaringsutrymmen och att du alltid ställer undan saker som tvättmedel och skoputs efter att du använt dem.

Förutom säkerhetsdörren till hemmet är det också smart att säkra balkongdörrar och fönster som både kan klämma små fingrar och utgöra rymnings-vägar för den lilla äventyraren. Visst ska den naturliga nyfikenheten uppmuntras, men det måste ju finnas gränser också.