Spara till barnbarnen

Är du en mor- eller farförälder som har en slant över och funderar på att öppna ett sparande till ditt barnbarn? Om du gör slag i saken försäkrar du dig om att ditt barnbarn får den bästa möjliga starten i vuxenlivet.

Om möjligheten finns, är det en god idé att börja lägga undan en valfri summa pengar varje månad. Dina pengar kan i slutändan till exempel bli grundplåten till en lägenhet eller finansiera ett körkort. Det viktigaste är att du kommer till skott.

blå spargrisViktigt att sparandet kommer igång

När du bestämt dig för hur mycket pengar du vill avsätta till sparandet är det dags att välja sparform. I det här läget är det lätt att bli stressad av de många olika möjligheter som står till buds. Huvudsaken enligt Sharon Lavies, familjeekonom på Ikano Bank, är att komma igång med ett månatligt sparande:

“Sparandet blir av och du slipper fundera på om det är gjort.”

Rådgör med din bank om vilken sparform som passar dig eller sök information på internet. Om du vill ha obegränsade uttag och fortfarande ha en bra ränta, kan Nordax bank vara ett intressant alternativ.

Spara i eget namn

Fundera över om du vill spara i ditt eget eller i ditt barnbarns namn. Många väljer att spara i eget namn för att behålla kontrollen över pengarna. På sätt kan du vara med och påverka vad pengarna går till i framtiden. Glöm inte att ange i ditt testamente att pengarna på kontot ska tillfalla ditt barnbarn. I annat fall är det risk att pengarna går till någon annan av dina anhöriga.