Lär dina barn om internet

Internet har blivit en stor del av barns lek och utveckling. Idag laddar små barn ner appar och spelar på mobiler, datorer, paddor och använder sig utav sociala medier. Något som också kräver att de lär sig om internets faror.

Det är såklart viktigt för barn att leka fritt, men när det kommer till internet måste det finnas gränser. Föreläsaren Ingemar Selén tipsar om hur man som förälder kan prata med sina barn om internet och sociala medier – något som idag verkligen är nödvändigt.

Allt yngre surfar på nätet

Åldern för de som surfar på nätet sjunker hela tiden, vilket gör det desto viktigare att upplysa våra barn om internets faror. I en artikel från Sveriges Radio kan man läsa om hur du tar reda på vad dina barn gör på nätet och hur man pratar med sina barn om internets faror. Det är föreläsaren Ingemar Selén som ger sina bästa tips kring ämnet, och han lyfter fram hur han upplever att många föräldrar helt saknar kunskap om vad deras barn pysslar med på nätet.

”Jag brukar dra parallellen till barns lek på en lekplats. Som vuxen märker man ganska snabbt om leken går överstyr eller om barnet klättrar för högt upp i klättertornet. Det är svårare att ha koll på vad ett barn gör på nätet och att sätta stopp i tid”, säger Ingemar enligt Sveriges Radio.

Intressera dig för ditt barn gör

Ett av hans tips är att man ska börja med att intressera sig för vad barnen gör och ställa nyfikna frågor – inte snokande. Det handlar om att bygga förtroende och skapa en naturlig dialog om vardagliga ting. Detta så att barnen vågar komma till dig om de känner att något gått snett på nätet. Börja prata med barnen om hur det fungerar på internet redan i tidig ålder och sätt redan då gränser om vad som är okej.