Hägna in trädgården med mur

Oavsett om du vill stoppa andra från att komma in i trädgården, eller hejda husdjur och barn från att komma ut kan en mur vara en bra lösning.

Att hägna in trädgården med mur fungerar ofta alldeles utmärkt. Om du har en sluttning som du vill göra ett snyggt avslut på kan en mur också fungera där. Med https://www.flisbyab.se/produkter-ute/l-stod kan du ordna en snygg kant som håller i flera års tid. Du behöver inte tänka på att kanten ska rasa ner. Men hur bygger du en mur som håller? Om du inte ska ge en kant ett avslut kanske du vill hägna in din trädgård där marken är rak. Det finns flera olika slags murar att välja mellan för de här ändamålen. De kan till exempel vara murade med tegel och murbruk. Du kan också bygga en stenmur om du har mycket sten tillgängligt. Det kan dock vara bra att tänka på att stenmurar kan locka orm och ormbett är vanliga i närheten av dem.

Murens höjd

Beroende på vad muren har för syfte kan den också vara olika hög. Om muren ska hålla barn eller djur inne i trädgården bör den vara minst någon meter hög och den ska inte gå att klättra på. Om andra människor ska hållas ute behöver muren vara än högre. Du kan också anlägga låga murar för dekoration eller för att visa var en uteplats slutar. Det är dock viktigt att du markerar ut muren så att ingen snubblar och faller på den eller liknande om den inte är så hög. Det är lätt hänt om du kommer med lite fart och kanske bär med dig saker i famnen.

Fördelar med en mur

Det finns flera fördelar med att hägna in trädgården med mur. För det första fungerar den som insynsskydd samtidigt som den är dekorativ. Den behöver inte heller underhållas speciellt mycket jämfört med staket.