Så barnsäkrar du ditt hem

När ditt barn börjar krypa och gå är det dags att barnsäkra hemmet för att skapa en trygg och säker miljö för lek. Barn är väldigt nyfikna och dra i allt, stoppar in fingrar i vägguttag, trillar eller bränner sig. Det går inte att skydda barnen helt och hållet men med vissa enkla åtgärder kan du förebygga många olyckor.

barnlåsOavsett om du bor i en lägenhet eller villa behöver du barnsäkra hemmet för att undvika att ditt barn hamnar i allvarligare olyckor. Varje år skadas runt 60 000 barn i hemmet så se till att ditt barn inte är ett av dessa. Om du hyr din lägenhet kan du alltid höra av dig till din fastighetsförvaltare och se om hen kan hjälpa dig med att barnsäkra större saker såsom att sätta upp grindar och skruva på barnlås på köksluckor.

Ligg steget före

En stor del av att barnsäkra hemmet är faktiskt att helt enkelt ligga steget före och vara eftertänksam. Till exempel är det väldigt vanligt att barn skadar sig när de trillar ner från skötbordet. För att undvika detta bör du köpa ett skötbord med hög kanter eller helt enkelt byta blöja på golvet när barnet är som mest rörligt. Gör det även till en vana att alltid hålla en hand på barnets mage.

Barnets matstol bör vara stabil och klara av häftiga rörelser samt har en fästanordning så att barnet inte kan komma ur på egen hand. Stolen ska helst inte gå att välta så se till att den har vida ben.

Även i köket är det viktigt att vara förutseende. När du har varmt kaffe eller vatten ska du ställa detta så att barnet inte kommer åt. Brännskador är vanliga hos barn du bör därför alltid hålla koll på vart barnet är i köket så att hen inte går nära ugn eller spis när dessa är igång. Ta för vana att vänta handtag på kastruller in mot väggen.

Detta ska du göra för ett barnsäkert hem

barngrindFörutom att alltid se över rummet där ni är med barnet för tillfället finns det en hel del du kan göra för att ditt hem ska bli så barnsäkert som möjligt.

  • Sätt upp en trappgrind ­– Har du en trappa ska du sätta en grind både uppe och nere och kolla regelbundet så att skruvar är fastsatta och åtdragna. Ett fall i en trappa kan bli livsfarligt för ett litet barn.
  • Sätt säkerhetsspärrar på fönster och balkongdörr – Detta är extra viktigt på övervåningen där höjden är hög.
  • Barnsäkra spisen – spisen ska ha ett tippskydd, hällskydd och luckspärr. Den kan även behöver ett luckgaller om ugnsluckan blir väldigt varm.
  • Fäst persiennsnören – Läsa persiennsnören som hänger ner ska fästas högt upp så att barnen inte kommer åt dem. Dessa innebär en stor strypningsrisk om barnen leker med dem.
  • Förvara kemikalier säkert – Kemikalier och medel såsom tvättmedel och diskmedel ska förvaras säkert antingen högt upp eller i låsta skåp. Barn har en vana att stoppa saker i munnen och det blir livsfarligt om det skulle vara giftiga kemikalier.