Att göra egna leksaker

Stickade leksaksmössVisst finns det många roliga leksaker ute i handeln. Men för att stimulera sin egen och sina barns kreativitet bör man också prova på att tillverka egna leksaker, tillsammans med barnen.

Att tillverka leksakerna själv behöver inte betyda att man bygger djur av kottar och stickor, även om man naturligtvis kan göra det också. Varför inte bygga kor och får av kottar och stickor, och sedan göra huvuden av exempelvis cernitlera? Sedan kan man bygga en lada av en gammal skokartong som man målar om. Detta är bara ett av många exempel på roliga leksaker som man kan skapa med enkla medel.

 Lådor och kartonger

Fram till ungefär 1950 var det vanligt att bilar levererades i trälådor. Om man hittar en gammal scoutbok från 40-talet hittar man ofta rekommendationen att bygga en stuga av en sådan låda. Dessvärre finns inte den här typen av lådor idag, annars hade vi nog sett ett betydligt roligare urval av lekstugor och kojor i svenska trädgårdar och skogar. Däremot finns det ju fortfarande stora lådor, även om de är i kartong och inte i trä.

En kartong som innehållit en kopiator, en värmepump eller någon annat stort och skrymmande kan bli ett bra lekhus för inomhusbruk. Faktum är att ett företag i Australien har tagit vara på detta och skapat ett set för den som vill bygga saker i kartong. Setet heter Makedo Freeplay och består av en såg, ”spikar” och ”gångjärn” i plast som kan användas för att skapa många olika typer av leksaker av gamla kartonger.

Sedan ska man inte heller glömma bort att det finns många kommersiella leksaker som stimulerar kreativiteten hos både stora och små. Lego säljs idag med detaljerade beskrivningar, men det är fortfarande fult möjligt att bygga precis vad man vill, precis som med den gamla klassikern Meccano. Det går att köpa legobitar styckvis på nätet för mer eller mindre fantasifulla projekt.