Svenska leksaksföretag

Idag tillverkas nästan alla världens leksaker i Kina. Ägarna till de stora leksaksföretagen finns för det mesta i USA. Men det finns undantag när det gäller båda dessa saker. En del tillverkning av leksaker finns faktiskt kvar även i Sverige, och om man räknar in de företag som har sina huvudkontor blir siffran något högre. 

Lundby

Med undantag för Brio och deras tåg (se nedan) är Lundby nog det svenska leksaksföretag som är mest intimt förknippat med en specifik produkt. I Lundbys fall handlar det om dockskåp och möbler till dessa, tillverkade i skala 1:18. I nästan samtliga svenska hem där det funnits ett dockskåp har detta varit tillverkat av Lundby, och tack vare den goda kvalitén har de kunnat gå i arv.

För att visa de svenska rötterna har Lundby döpt sina dockskåp efter svenska orter och regioner. Namnen har dock ofta ändrats: dockskåpet Göteborg heter numera Småland, och är sammantaget den bäst säljande modellen. En annan modell heter Stockholm, men kallas ofta för ”Dallasvillan”, efter den populära tv-serien. Numera tillverkar Lundby ett stort antal reproduktioner av populära Ikea-möbler, som soffan Klippan och hyllan Expedit. Idag ägs Lundby av Micki Leksaker, som har huvudkontor och fabrik i Gemla.

Brio

Brio är en akronym som står för Bröderna Ivarsson Osby, men grundare till företaget var faktiskt bröderna Viktor, Anton och Emil Ivarssons far, Ivar Bengtsson. De tre bröderna tog över företaget 1908, och fick det att expandera kraftigt.

Det var dock inte förrän på 1960-talet som man specialiserade sig på leksaker. Träleksakerna, som är det som de flesta förknippar med företaget, tillverkades i Osby och i Killeberg vid gränsen mot Småland, men man var även generalagent för många varumärken på den svenska marknaden. Bland de varumärken som Brio representerade fanns Märklin, Sega och Mattel. Idag har Brio dock inte kvar någon tillverkning i Sverige.

Micki

Till skillnad från många andra svenska företag, inom nästan alla branscher, har Micki valt att ha kvar sin tillverkning i Gemla i Växjö där även huvudkontoret är beläget. Det innebär att man kan integrera kommunens dagverksamhet i arbetet på fabriken.

Micki startades 1944, men leksaker hade tillverkats på orten av släkten Aronsson, som grundade företaget, enda sedan 1866. Det är framför allt leksaker i trä, som klossar, som Micki är kända för.