Farliga bakterier överlever på leksakerna

I princip alla barn tycker att leksaker är väldigt roliga och de gör även livet enklare för föräldrar. Men leksaker bringar tyvärr inte bara lycka, utan kan faktiskt göra barnen sjuka. Bakterier som orsakar bland annat hud- och öroninfektioner kan överleva på leksakerna i en hel månad.

299847-the-child-architect

Leksaker kan vara en stor smittohärd, rapporterar Svenska Dagbladet. De vanligaste sjukdomsbakterierna kan överleva i en månad utanför kroppen och på en vanlig förskola har fyra av fem leksaker sådana bakterier på sig. Bakterierna bildar så kallade biofilmer, som är en form av samhällen där bakterierna kapslar in sig och blir mer resistenta mot antibiotika. Det är framförallt på leksaker som inte går att rengöra så lätt som bakterierna finns. Exempelvis böcker och gosedjur har ofta bakterierna, som är en vanlig orsak till att barn får öroninfektioner och hudinfektioner.

Gör rent och torka av leksakerna

Men hur gör man då för att undvika att dessa bakterier frodar på barnens leksaker? Till att börja med kan man tänka på att köpa leksaker som är lätta att göra rent eller torka av. Plastleksaker är bra eftersom att man lätt kan torka av dem med en trasa om de skulle bli smutsiga eller om barnen till exempel haft dem i munnen. Roliga plastleksaker kan man bland annat hitta på nätet, på till exempel http://www.storochliten.se/varumarken/fisher-price. Man kan även besöka Stor&Litens Facebooksida för att hitta andra roliga leksaker.

Tvätta händerna ofta

Ett annat tips för att undvika att bli sjuk av bakterierna är att tvätta händerna ofta. Efter toalettbesök och vid matlagning är det extra viktigt att tvätta händerna och använda tvål. Har barnet nyligen varit sjukt kan man tvätta snuttefilten och gosedjuren som barnet har lekt med, så att bakterierna inte finns kvar och smittar barnet igen. Läs mer.