Gör trädgården barnsäker

När du köper ett hus är det inte alls säkert att tomten ser ut som du vill. Om du har barn vill du troligen att de ska kunna vara ute och leka utan att du ständigt behöver hålla dem i handen. Då kan det vara bra att sätta upp ett staket runt hela eller delar av tomten.

Det finns flera olika modeller av staket att välja mellan. När du ska bygga staket kan det bland annat vara klokt att fundera över om du vill ett ha högt staket, om det ska gå att se igenom, hur många grindar det ska ha.

”Om du har hund kan du släppa den lös så länge staketet är tillräckligt tätt.”

Fördelar med att ha ett staket

Det finns flera fördelar med att ha ett staket runt tomten. För det första kan du lättare hålla koll på att barnen verkligen är på tomten. Dessutom löper bollar och andra leksaker mindre risk att hamna på gatan. Om du har hund kan du släppa den lös så länge staketet är tillräckligt tätt. När du sätter upp ett staket blir dessutom risken att människor genar över din tomt mindre. Andra kommer sig helt enkelt inte för att klättra över staketet.

Välj rätt material

När du ska bygga staketet är det bra att tänka efter vilket material du väljer. Nätstängsel är relativt billigt och kräver inte mycket underhåll. Nackdelen är att det till viss del är böjbart. En trästaket är stabilt men kräver en del omvårdnad. Med en bra utomhusfärg håller det dock i flera år och dessutom smälter det ofta bra in i villaområden.